Mű-hely estek

koncert

Mű-hely estek

Szabad szellemű alkotók baráti szövetsége mentén született az ezredfordulón a „Mű-Hely” koncepció, majd 2002-től a budapesti Mű-Hely Klub, amely a mintegy 200 négyzetméteres alapterületével, színpadával, hangtechnikai eszközeivel és saját zenész-hangtechnikusaival az első romkocsmák egyike volt a fővárosban. Élőzenés esteken a szervezők fiatal tehetségeket hoztak össze idősebb, elismert zenészekkel, hogy azok megosszák tudásukat, és a zenélések alatt egy-egy alkalomra közös zenei univerzumot hozzanak létre. A főként népi gyökerű, individuális szabadzenei programok mellett a hely lehetőséget nyújtott ismert és ismeretlen előadók és zenekarok megszólalására, így különleges találkozási ponttá vált, ahol kapcsolódni tudtak különböző generációk, zenei stílusok, társadalmi rétegek. Új zenei fúziók, társulások születtek; folk-, világzene, jazz és alternatív zenei formációk jöttek létre. A városban máshol fellépő zenészek a koncertjeik után lejártak játszani a Mű-Helybe, így rendszeressé vált a koncertek utáni jammelés, ami a hallgatóság számára eddig ismeretlen zenei utakat, világokat nyitott meg.

Egyedi, megismételhetetlen esték jellemezték a klub életét, melyek energiái beindítottak egy tudatos zenei együttműködést, amely köré zenészek, technikusok, művészek, tanárok és barátok gyűltek. Számos koncert rögzítve lett, amit az előadók pár nap leforgása alatt kézhez is kaptak, a klub ajándékaként. 2004-ben alkalmunk nyílott technikai és dokumentációs hátteret biztosítani az erdélyi zenei- és tánctalálkozónak Gyimesfelsőlokon és Somoskán.

Ezek folyamán – bár nem egyenes következményeként –, a Mű-Hely szervező közössége 2005-ben a pinceklubtól körülbelül 150 méter távolságra lévő Almássy Téri Szabadidő Központba költözött és annak keretein belül folytatta működését, megújítva a ház kulturális életét.

A nagy épület nagy lehetőségeket és nagy feladatokat is hozott. Bővült a klub ismertsége és kapcsolódási köre – sokan itt ismerték meg a Mű-Hely szellemiségét, zenei programjait és alternatív törekvéseit. Táncházak, kézműves és képzőművészeti kiállítások, tárlatok nyíltak. Zenés irodalmi és kortárs költői előadó estek, családi programok, mega-koncertek, fesztiválok, bálok tarkították a szabadidő központ mindennapjait. Ez idő alatt, a tehetségkutatás és -gondozás túllépett az intézmény falain. A Mű-Hely a szegényebb társadalmi környezetben élő tehetséges gyermekek számára hangszereket biztosított, zenei és művészeti tanulmányaikhoz szakmai és anyagi támogatást nyújtott. Heti és havi rendszerességgel általános iskolai zeneterápiás foglalkozásokat tartott; zenei találkozásokat szervezett fogyatékkal élő, autista és úgy nevezett „problémás” gyerekekkel, ahol sikeresen alkalmazta és közvetlenül tapasztalhatta a zene természetét, a lélek és a szellem fejlődésére, valamint a fizikai egészségre gyakorolt jótékony hatását. A szabadidő központ 2007 év végén történt bezáratásával a Mű-Hely átmenetileg kilépett egy konkrét hely kereteiből és új formákba rendeződve élt tovább.

A zene hídján a Mű-Hely 2008 őszén egy Máriahalmon rendezett programra érkezett, ahol aztán a csapat egy része még egy évig tevékenykedett – a biofaluban eltöltött idő alatt ismereteket és tapasztalatokat szerzett közösségről, együttműködésről, fenntarthatóságról; a vidék és a város értékeiről.

Új hangok, hangszerek és kapcsolatok adódtak. A természet hangjai, a zene, mesterségek, földművelés, kézművesség, képzőművészet, filmkészítés, alternatív és humán energiaforrások kapcsolata, lehetőségei a mindennapokban. A Mű-Hely jelentős szerepet vállalt az Élőfalu Hálózat 2009-es országos téli találkozójának megrendezésében és annak programjaiban, összekapcsolt zenei és kézműves tevékenységeket, foglalkozásokat szervezett a helybéli és az odalátogató gyermek és felnőtt csoportok számára, alkalmanként a máriahalmi családi napközi, a váci Waldorf és a budapesti Lauder iskola kreatív gyermektáborai, kályhaépítő tanfolyamok, jóga és böjt táborok, kalákák helyszíneit és teljes ellátását biztosítva.

Végül, a biofalu és a Mű-Hely közötti szervezett együttműködés elvi és financiális okok miatt felbomlott, az ott kialakult emberi és szakmai kapcsolatok azonban megmaradtak. A 2010-es év két új helyszínt is hozott a Mű-Hely életébe: a Dürer-Kertet és nem sokkal azután a szomszédban lévő Keleti Blokk épületét, ahol stúdió szobát és előadótermet nyitottunk próbákra, hang- és képfelvételek készítésére, utómunkákra, valamint az időközben összegyűlt archív anyagok feldolgozására. Készültek itt portréfilmek, eredeti filmzenék, CD-k, audio-, és videofelvételek. Továbbra is mindezeket ingyen, támogatásként, nagyritkán önköltségi vagy jelképes összegekért.

2010-ben integrált művészeti gyermekprogramot indítottunk IMPRO Műhely (Integrált Művészeti Program) néven, mely a tehetséggondozás mellett az alkotás és a művészet mindennapos jelenlétét, a kreatív életvezetés fejlesztését célozta meg, ahol a különböző művészi készségeken túl az élet minden pillanatában megélt alkotó jelenlét kialakítására törekedtünk. Célunk volt a tudatos, gondolkodó, önmagát megtalálni és kifejezni képes, színes és teljességre törekvő személyiség kialakulásának segítése. 2011-től a Mű-Hely a Folkbeats szervezői mellé állt e nép-, és világzenei tehetségkutató verseny-rendezvénysorozat megrendezésében. Az ott feltűnt tehetségek további gondozása céljából a Dürer Kertben „Mesterek és Tanítványok” koncertsorozatot indított. E sorozat keretében neves zenészek kapcsolódtak a Mű-Hely programjaihoz.

Mesterek: Akkezdet Phiai, Ágoston Béla, Borbély Mihály, Both Miklós, Cziránku Sándor, Csík János, Csurkulya József, Dresch Mihály, Erevics Dávid, Grandpierre Atilla, Grencsó István, Kárpát Möbius, Krúlik Zoltán, Lantos Zoltán, Lukács Miklós, Peter Ogi, Nikola Parov, Pleszkán Frigyes, Szokolay Dongó Balázs, Szőke Szabolcs. Tanítványok: Canarro, Drum and Folk, Eledel, Forgó Zenekar, Fókatelep, Holdudvar, Iparkutya, Kalapkabát, Kéknyúl, Kiende, Kobza Vajk Group, Live Act Folk Project, Mesi Tró, Meszecsinka, Orthent, Őskesztar, Pszichomasszázs, Romano Glaszo, Santa Diver, Sheket, Szűkített Kvartett, Zombori Zenekar.

2010 és 2014 között, a Dürer Kert és a Mű-Hely együttműködése nyomán számos koncert, rendezvény és ínyenc zenei pillanat jöhetett létre, magyar és külföldi zenekarok, előadók közreműködésével. Szerepet vállaltunk a Keleti Blokk programjaiban, a Magyar Dal Napján, a „Blokkarácsony”-on, és a Blokkban működő stúdiók munkájában, eseményein.

A Mű-Hely és a Medve Színpad 2014-es találkozása fejezi ki a zene és a szó kapcsolatát. Színházi kamaradarabok, előadások, beszélgetések mentén elkezdődött egy közös gondolkodás és munka, mely változó helyszíneken napjainkban is tart. Jelenleg a FÉSZEK Klubban rendezett közös estekkel, melyeken a Medve Színpad előadásait a Mű-Hely zenészeinek játéka, illetve koncertjei egészítik ki, Ady Endre sámánságától Lükő Gábor, Máté Imre, Schmidt Éva életművén át szemlélve korunkat és helyzetünket a világban.

Az „Ősök Ösvénye” című sorozatba meghívott előadók: Barasits Zsuzsanna, Barta Zsolt, Bíró Zoltán, Csáji László Koppány, Dibáczi Enikő, Keya Nádor Judit, Dr. Lakatos Zoltán, Dr. Limbacher Gábor, Mireisz László, Molnár V. József, Szathmári Botond, Szörényi László, Valek Tünde.

2016-tól baráti és szakmai együttműködés indult a Gyüttment Fesztivál szervezőivel. E fesztivál eseményeit dokumentáló filmanyag szerkesztése és vágása történik napjainkban és az elmúlt 15 év archív anyagainak térítésmentes közzététele az interneten. Stúdiónkba heti rendszerességgel járnak zenekarok próbálni, felvételeket készíteni, kisebb gyermekek pedig rajzolni, festeni, zenét tanulni. Mindenkori célunk a zenélésen keresztül a közös alkotás, tanulás teremtő erejének színhelyeként működni, ahol más kifejeződési formák is megjelennek.

A Mű-Hely a bennünk lévő Mű, s a Hely, ahol az megszületik. Találkozóink a Mű-Hely Klub óta ingyenesek és az élőzene spontán fúziói képezik estjeink alapjait. Valamennyi résztvevőnket hozzásegítjük, hogy a zenehallgatás magasabb régióit érje el – mert a zene a lélek nyelve, és a zene mindenkié!

Eddigi tevékenységeink folyamán legfőbb partnereink voltak:

Dürer Kert, Egyetemi Könyvtár Klub, Élőfalu Hálózat, Eötvös Klub, Érdi Művelődési Ház, FÉSZEK Klub, Filter Klub, Folkbeats, Fúziós Rádió, Gozsdu Udvar, Gyüttment Fesztivál, Impro-tánc, Isaszegi Művelődési Ház, Keleti Blokk Művészeti Egyesület, Manna-Rax Bt., Medve Színpad, Millenáris Park, Music Contact, Muzsikus Rádió, MÜSZI (Corvin tető), Permakultúrás gazdálkodók szövetsége, Pillanat Művészeti Alapítvány, Regélő Táltos Dobcsoport, Tilos Rádió, Tömegkályha építők szövetsége, Trottel Kiadó.

„ … kapcsolat áll fenn a hangok harmóniába rendezésének képessége és a társadalmi rend elvontabb harmóniája, vagyis a civilizáció között. Platón, aki tisztában volt ezzel a kapcsolattal, úgy gondolta, a gyerekeket legelőször zenére kell tanítani; miközben a kellemes ritmusokra és harmóniákra figyelnek, egész tudatuk rendezetté válik.” – Csíkszentmihályi Mihály

„A művészet azóta vált különféle pedagógiai és terápiás módszerek eszközévé, amióta a fokozott civilizációs hatások következtében a hagyományos családi, nevelési, magatartásbeli formák felbomlottak. … Nem változik azonban egyetemes és kultikus funkciója, amellyel az ember önmaga megtisztítását és felemelkedését elérheti… A művészet „önmegváltoztatás”, mert nem a műveket készítjük mi, hanem a művek készítenek minket, s ha ezt az ember megérti, akkor minden tevékenységgel önmagát fogja alakítani a létezés új állapotába.” – John Cage